akustikpanel
september 6, 2021

Problemer med støj i dit liv?

By Leslie Beck

Der er selvfølgelig ikke så meget at gøre hvis støjen stammer fra dine børn der skændes, dine svigerforældre der er på nakken af dig, eller hvis det er dine kolleger eller venner der taler dit øre af; der vil jeg i stedet anbefale nogle gode høretelefoner eller lignende, der eventuelt er lydisolerende.

Derimod kan du dog få hjælp til rungende privathjem, og til at sikre støjdæmpning og arbejdsro på din arbejdsplads. Lyder det som noget for dig?

Tre regler for god akustik

Vidste du at undersøgelser viser, at støj kan føre til lidelser såsom diabetes, hjertekarsygdomme, blodpropper, kræft og stress? Det er nok heller ikke nogen hemmelighed at det også kan lede til søvnproblemer, hvilket fører til en vifte af andre lidelser.

Hvis du døjer med støj i dit hjem, bør du undersøge akustikregulering. Akustikpaneler kan være med til at dæmpe støjniveauet, så du kan sove trygt og godt uden rungen gennem gangene.

Den første regel om god akustik er, at den dobbelte rumhøjde kræver den dobbelte mængde akustikmateriale. Mange arkitekter og bygherrer skaber bygninger med højt til loftet, og når dette bliver parret med hårde byggematerialer, gør det, at hvis der er seks meter til loftet, skal du bruge dobbelt så meget akustisk materiale til at absorbere lyden.

Den anden regel om god akustik, er at omkring 20% af akustikmaterialet skal sidde på væggene.

Hvis du har et godt akustisk loft og helt bare vægge, opstår der et ekko i rummet, hvilket skaber dårlig lyd.

Den tredje regel fortæller at du skal bruge mineraluld og ikke perforeret gips. I kontorer, undervisningslokaler og dagligstuer er der krav om enten en kort efterklangstid eller et meget stort og effektivt lydabsorberende areal.

akustikpanel

Hvorfor har jeg brug for lydisolering?

Du har brug for lydisolering, når du kan høre din nabo, genbo, over- eller underbo. Her tænker du måske at det kan alle der har boet i et lejlighedskompleks, vel, og det er sådan set også rigtigt.

Støj der transmitteres gennem vægge, etageadskillelser, og døre, kan ikke løses ved akustikregulering, så derfor bliver der i stedet bygget en forsatsvæg, der ikke har fast forbindelse til den isolerende væg.

Hvis der skal lydisoleres gennem etageadskillelser, vil der blive bygget et lydloft, der er ophængt i svingningsdæmpere, så der ikke er fast forbindelse til det eksisterende loft.

Det er også muligt at tætne nogle døre, men optimalt set er det bedst at skaffe en effektiv lyddør.

Det virker måske besværligt at kende forskellen mellem akustikregulering og lydisolering, og hvad du har brug for, men det er faktisk utrolig nemt at finde ud af præcist hvad der vil gavne dig bedst.

Hvis det runger når du taler, er svært at føre samtaler i længere tid fordi lyden bliver i rummet, mens lydisolering betyder at du kan høre dem i lejlighederne omkring dig, og vil være ideelt hvis du har brug for et rum, hvor det ikke er muligt at høre samtalerne udenfor, såsom et lægerum.

Vi håber at støjen dæmper sig!