legetøj til 4 årig
november 12, 2021

Børn finder skærmen i en stadig yngre alder- Erstat den med godt legetøj

By Leslie Beck

Skærme og elektronik i det hele taget er en uundværlig del af den moderne hverdag. Derfor er det også blevet stadig mere naturligt for helt små børn at bruge tid foran skærmen. Det er altid visuelt stimulerende, og så er det en nem måde at distrahere sit barn. På længere sigt kan det dog lede til enormt usunde vaner, når det kommer til skærmforbrug.

Bedre end meget andet

Har du for eksempel et 4 årigt barn, anbefales det derfor, at du, for så vidt muligt, finder godt og spændende legetøj til dem fremfor at spise dem af med en tablet eller fjernsynet. Leg med godt legetøj er nemlig centralt for et barns mentale og motoriske udvikling, og den slags får man bare ikke på samme måde foran en todimensionel skærm.

Dyrk barnets kreativitet

Men hvad er så det rette legetøj til 4 årig? Svaret på det spørgsmål kan variere meget. Generelt bør legetøj 4 år dog tage hensyn til de udviklingsprocesser, der finder sted i barnet i den alder. Det er nemlig omkring 4 års alderen, at børn bliver mere bevidste i deres leg. Det handler ikke længere bare om at føle og lære.

Pludselig kan de også være kreative, hvilket legetøj 4 år selvfølgelig bør tage højde for og tilskynde. Det er nemlig en af de ting, som skærmen ikke er god til. Oplagt legetøj 4 år er derfor for eksempel redskaber til at tegne med. Alle børn kan lide at tegne. Særligt i den alder er det nemlig en god måde for dem at udtrykke sig selv, og hvordan de ser verden omkring sig.

Det betyder dog ikke, at det at sætte pen mod papir er den eneste måde, en 4 årig kan udtrykke sig kreativt på. Byggeklodser kan for eksempel være en lige så god mulighed for at bygge noget selv. I det hele taget er kreativitet nøgleordet for legetøj 4 år. Du kender uden tvivl dit barn bedst, hvorfor du selvfølgelig også bedst ved, hvordan de ynder at udtrykke deres iboende, barnlige kreativitet.

legetøj til 4 årig

Leg udendørs

Derudover kan legetøj 4 år med fordel også tilskynde gode, sunde vaner såsom motion og det at færdes udendørs. Så snart de bliver ældre, bliver venner og værelset kun mere interessant, men omkring 4 er børn stadig dybt fascinerede af selv de mest simple aspekter af naturen. Den fascination kan og bør du dyrke med det helt rigtige legetøj 4 år. Det kan du gøre med en bold eller et par spande til sandkassen. Grundet den førnævnte kvalitet, skal der nemlig generelt ikke særligt meget til for at fange en 4-årigs opmærksomhed. Det er dog i denne alder, deres interesser formes, så jo meres de er aktive og færdes udendørs, jo bedre. Om det så er med en spand i sandkassen eller med et mikroskop i vandpytten er mere underordnet.