trøffel
maj 3, 2021

Trøffel – når der skal gourmet på tallerkenen

By Leslie Beck

Af og til skal man forkæle sig selv med lidt god mad, også selv om det bare er derhjemme på en helt almindelig hverdagsaften eller i en weekend hvor den står på lidt god rødvin og hygge.

En måde at skrue lidt op for hyggen på er ved at servere noget lækkert mad, og her må eliten jo siges at være trøffel.

Tidligere var trøffel noget der kun var forbeholdt fine restauranter, og mest i udlandet. Da der ikke findes trøfler i Danmark, skal disse jo transporteres og da holdbarheden er lav så skal det også gå lidt stærkt.

Dertil kommer det, at det at finde trøfler er en hel disciplin i sig selv. De er også næsten umulige at dyrke, og derfor har den netop opnået sin stjernestatus på fod med caviaren.

I dag er trøffel dog blevet en tilgængelig råvare for de fleste og kan faktisk nemt bestilles på nettet.

Så har du lyst til at prøve kræfter med den lille svamp så er det bare med at komme igang.

Hvordan smager trøffel

Trøflen er faktisk meget subtil, og mange bliver måske en smule skuffede første gang de smager den. Duften er nemlig markant tydeligere end smagen, og dermed bliver forventningsniveauet måske skruet op.

Den sorte trøffel er mild og nøddeagtig i smagen, mens den hvide har noter af hvidløg

Dårlig tilberedning kan nemt ødelægge den sarte svamp, så den skal ikke overdøves med smag fra andre produkter. Derfor kan det f.eks. være en god ide at lave en ret med æg, pasta eller kartofler hvor det så er trøflen der får lov at spille hovedrollen.

trøffel

Hvilken trøffel skal jeg vælge

Har du aldrig lavet trøffel før, så har du alt efter sæson flere muligheder for at prøve kræfter med den populære svamp.


Du kan vælge mellem:

  • Sommertrøffel : En hvid eller lysebrun trøffel med knap så intens duft, dette er den mest kendte og mest brugte trøffel.

  • Den hvide trøffel : Som navnet siger er denne hvid indeni , og det er den trøffel der har den mest intense duft og indvirkning på dine smagsløg. Derfor er det også en af de mest populære til madlavning, men også en af de dyreste.

  • Den sorte trøffel: Farven giver sig selv, og den har en kraftig duft af skovbund med en nøddeagtig smag.


Brug de rette køkkenredskaber

En trøffel er meget sart og skal selvfølgelig behandles korrekt hele vejen igennem, dette bliver lidt nemmere med de rette køkkenredskaber, men måske du allerede har dem, og ellers sælges de ofte samme sted hvor du kan handle trøfler.

Når du renser din trøffel er det bedst med en meget blød børste eller et  stykke stof. Man kan med forsigtighed også bruge en spids kniv til at fjerne urenheder med.

En trøffel skal opbevares i et et tætlukket glas eller plastik beholder i køleskabet.

En god måde at servere trøffel på er blot at rive den ganske fint i skiver hen over en ret, og hertil kan du med fordel benytte et mandolinjern.